Sint-Maarten

Toen ik van de week met mijn blog begon, had ik wel minstens vier onderwerpen waar ik over kon schrijven. Ik kon geen keus maken, dus haha, maakte ik 4 lootjes net als met Sinterklaas, om het makkelijker te maken voor mijzelf.  Ik trok het woord Sint-Maarten eruit,  dát kon geen toeval zijn.
 
Deze viering gaat over een heilige oude man, die vroeger veel betekende voor arme mensen, hij bracht geld en eten bij ze langs. Het lichtjes/lampionfeest van de heilige Sint-Maarten wordt niet overal gehouden in ons land, maar wel bij ons in the big city van Almere. Het is traditie dat de kinderen langs de deuren gaan, en speciale liedjes zingen en daarna een traktatie krijgen.

Toen we nog maar net in Almere Muziekwijk woonden, was deze bijzondere avond met onze twee jongens altijd een groot feest. Naarmate ze ouder werden, was er maar één ding belangrijk, dat was langs heel veel huizen gaan, zingen en hoe meer ze ophaalden des te leuker ze het vonden... Toen de boys er te oud voor werden, nam mijn plezier echter niet af. Ik zorgde voor gezellige sfeerverlichting en eigengemaakte zakjes zoete en hartige snacks op een dienblad in de hal voor de deur. Waar we ook woonden... Het was altijd feest. Neem de laatste keer voordat we verhuisden naar Ithaka in Poort, toen kwam mijn hele familie nog spontaan langs. Dat zal ik nooit meer vergeten, het was zo bijzonder, ook omdat onze oudste zoon Tom er toen nog bij was. Sweet memories...

We verhuisden in het voorjaar van 2011 naar de Odinstraat 10, maar jullie begrijpen dat er toen nog geen sprake was van een goede straat en wegen etc. De eerste jaren waren op de 11e van de 11e dan ook zeer teleurstellend = Géén Kind te zien! en daar zaten we dan met onze eigen popcorn, pepernoten en mandarijnen, op het eind aten we ze dan zelf maar op... De mensen dachten dat onze woning met het hoofdgebouw was verbonden, en dat de entree op de Poseidonsingel was, dat was uiteindelijk de reden om niet aan te bellen en door te lopen... hoe sneu was dat...

Totdat er groepjes kinderen, georganiseerd vanuit de scholen en het Cascadepark, in samenwerking met het Klokhuis, toch weer door onze straat kwamen lopen, en aanbelden ;.. stomverbaasd ; =Huh die glazen pui is 'n deur! “ = Nu gelukkig maar, want nu komen er wel veel kinderen bij mij langs. De afgelopen 2 jaar werd het aantal kinderen dat voorbij kwam steeds groter en groter.
Zal 2017 het afgelopen jaar gaan overtreffen?? Afwachten maar weer, en spannend hoor!

Wij verheugen ons er weer op, en vragen ons af welk buurmeisje of -jongen ons DD- Huis komt bezoeken.. en of ze weer mooie liedjes voor ons gaan zingen? Kortom de 11e van de 11e zijn wij er weer helemaal klaar voor... !!