Op naar de Decembermaand!

Ruim een week geleden hebben we hier genoten van de Sint-Maarten viering, al heb ik begrepen dat dit niet voor iedereen zo plezierig is geweest. Er kwamen namelijk bij veel Ithaka-bewoners geen kinderen aan de deur. Wel zag ik op Facebook dat Pieter ter Veen op een groot zwart paard door het Cascadepark naar het Klokhuis is gereden met een rode mantel aan als Sint-Maarten.


Daar kwamen heel veel kinderen op af, en toen vertelde hij daar het verhaal en daarna was er voor iedereen eten en drinken…’t was in één woord geweldig! Mijn Moeder hoorde daar zo van op,  want in Duivendrecht in haar flatje en omgeving was niets te doen en kwam niemand langs.


Dan maar weer goed maken met het avondje van Sinterklaas. De goedheiligman is dit weekend aangekomen met de boot vol met Pieten en uiteraard met cadeautjes uit Spanje. Voor de kids en voor onszelf een spannende tijd.
Zo wordt in iedere gemeente in Nederland het sinterklaasfeest gevierd, de komende week zijn overal al voorproefjes te zien door het hele land en je mag je schoen neerzetten. Uiteindelijk op  pakjesavond, omstreeks 5 december, wordt het sinterklaasfeest voor alle kinderen echt gevierd,   met liedjes, gedichten, surprises en uitpakken van cadeaus.  De Sint, met hulp van alle pieten heeft het er maar druk mee!


De  laatste jaren is er veel te doen om de zwarte kleur van Piet. Het zou discriminerend zijn en kan niet meer in deze tijd??… Ik ben zelf opgegroeid met het aloude verhaal dat ze zwart zagen van de roet en dat ze hielpen met cadeaus/ pakjes rond brengen. Dat kon die oude Sint Nicolaas natuurlijk niet alleen. Ik vind dat het voor alle kinderen een heel leuk feest kan zijn, waar je als ouders zeker aan mee doet, en voor mij blijft het een echt mooie traditie die zo mag blijven.


Het gaat mij om het plezier van de kinderen, waar je als ouders een grote rol in speelt, maar het is een kinderfeest en daar moeten wij als grote mensen niet teveel aan willen veranderen vanwege grote mensen problemen. En ik heb geprobeerd de aangeleerde liedjes anders te zingen, bijvoorbeeld die nu veranderd zijn, zing maar eens ''Sinterklaas wie kent hem niet, Sinterklaas, Sinterklaas en ook nog Zwarte Piet.''.. probeer het woord dan maar te vermijden ..je gaat echt zo de mist in! .haha


Als je niet meer gelooft in Sint Nicolaas, of nog een klein beetje, hoe oud je ook bent, kan het juist heel leuk zijn om lootjes te trekken, en dan de grappigste en mooiste te gekke surprises en gedichten maken bij je cadeau. Zo kreeg ik een surprise, toen ik nog maar net in Ithaka woonde, van onze tuin & zwemvijver in Lego, echt origineel! Tegenwoordig hebben wij een Sinterklaas-verlanglijstje-app  waar we onze wensen in kunnen vermelden, en de voorpret is begonnen...wie heeft wie nu getrokken?


Het cadeau hoeft zeker niet duur te zijn en je kan een maximaal bedrag afspreken. Ook is het een idee om met elkaar af te stemmen, wie wat meeneemt aan eten en drinken, zoals bij een Amerikaanse fuif. Dat doen wij al jaren en het werkt prima. En we genieten onder andere van de meegenomen eigengemaakte tapas & hapjes bij de borrel. Ook zie je dat er bij veel gezinnen goed voor de inwendige mens wordt gezorgd, met allerlei lekkernijen zoals marsepein, kruidnoten, banketstaaf, chocolademelk en warm eten. Daar speelt de commercie met veel reclame goed op in...


Zo ook bij ons, alles zit d'r op en d'r an. Het is een smul avondje geworden met heel veel calorieën. En dan moet december nog beginnen, mijn hemel! Het hoofdmenu varieert van een stamppot boerenkool met spekjes en echte sappige worsten of er komt een pan met Erwtensoep op tafel. Dan wordt het een echt gezins- familie- vriendenfeest,  of waarbij je gewoon samenkomt met elkaar en een leuke, warme, gezellige én bovendien lekkere avond beleeft, wat wil je nou nog meer ?