De ecologische zwemvijver van Ithaka bestaat uit een rechthoekige betonnen bak van 50 bij 10 meter en is 1.40 diep. De diepte is belangrijk. Is een zwembad dieper dan 1.40 dan is er toezicht nodig bij het zwemmen.

De betonnen bak is omringd door een kom waarin vijverplanten een belangrijke rol spelen.  Onder de steiger bevindt zich de "machinekamer". Pompen zorgen voor een goede circulatie van het zwemvijver.

Zij houden het water van de zwemvijver schoon, zodat zwemmen mogelijk is ook bij zeer warm weer in de zomer.  In het zwemseizoen is er elke twee weken onderhoud. De werkzaamheden variëren. De bodem van het zwembad wordt met een robot gereinigd.


Maar.... het is niet voldoende om het water schoon te maken.

Vrijwilligers zorgen ervoor dat iedereen lekker kan zwemmen. Zij houden de 4 mandjes schoon van de filters. Maken het kinderbadje de trappen naar het zwembad en de bodem van de zwemvijver schoon. Zorgen ervoor dat de overloop van de zwemvijver open blijft zodat overtollig water weg kan.


In het zwemseizoen wordt het zwemwater gecontroleerd op kwaliteit. Deze gegevens worden door ons aan de Omgevingsdienst Flevoland verstrekt.

Zonder hulp van deze vrijwilligers kan er niet gezwommen worden.

de ecologische zwemijver