het idee achter de heemtuin

De heemtuin is na de bouw van de woningen in 2011 aangelegd.

De ontwerper Ronald Rietveld is uitgegaan van de biotische omgevingsfactor. Dat betekent geen aangelegde bloemen en heestertuin. Maar een landschapstuin beplant met inheemse wilde kruiden en flora. Een plek waar dieren zich terug kunnen trekken. In onze heemtuin hebben we vele soorten vlinders, eksters, woelmuisjes, roodborstjes, krekels, kikkers, libelles, passerende reigers waaronder ook de witte reiger en pimpelmees.

De ontwikkeling van een heemtuin is een proces van jaren. Anders dan gecultiveerde tuinen ontwikkeld een heemtuin zich langzaam.

 

Schouw heemtuin 30  mei 2018

Tijdens de schouw zijn de volgende zaken besproken. Tijdens het onderhoud zullen deze werkzaamheden worden uitgevoerd:

  •   Het riet zal in de tuin worden verwijderd.
  •   De zaailingen  van de bomenworden uit de tuin verwijderd.
  •   Het grindpad zal onkruidvrij gemaakt worden.
  •  De maaier van het gras wordt verteld welke maailijnen hij moet volgen. Daarnaast verwijderd hij het gras langs de zwemvijver.
  • De groei Perzische van bomen is niet naar verwachting. Dode takken worden gesnoeid en aan het eind van het seizoen evalueren en/of vervangen. Wel werd uitgelegd dat deze bomen heel gevoelig zijn voor vorst. Dit is ook besproken toen de wens voor deze bomen kenbaar werd gemaakt.

We hebben gevraagd of de scheve boom bij het zwembad geen gevaar oplevert op dit moment. Deze is nog gezond en staat nog stevig genoeg.
Daarnaast hebben we gesproken over de kwaliteit van de grond. Deze is schraal, maar dat zou geen probleem moeten zijn voor deze begroeiing. De reden waarom bepaalde zaken niet aanslaan is moeilijk te verklaren.
 
Proefvlakken, heermoes en klaver:
Op korte termijn geven wij aan op welke plekken wij de klaver verwijderd willen hebben. Dan wordt deze weg gemaaid. Van Ginkel heeft  aangegeven dat eruit trekken/scheppen geen zin heeft omdat het op dit moment meer schade aan gaat richten.
We krijgen extra zaaisel voor de proefvlakken, dit wordt naar Marion gestuurd. Zij gaat deze  zelf zaaien in de proefvlakken. Deze vlakken moeten dan wel regelmatig van watevoorzien worden.
De heermoes in de tuin kan alleen weg gehaald worden met bestrijdingsmiddelen en dat is niet meer geoorloofd. We gaan bij één van de vlakken kijken wat het beste werkt. Gedeeltelijk afknippen en gedeeltelijk eruit trekken met wortel. Zo kunnen we zien wat hier het effect van is.
 
De proefvlakken evalueren we voor 20 juli omdat we dan meer kunnen zeggen over de ontwikkeling. In september kunnen we dan evalueren of het zin heeft om meer van dit soort vlakken te maken. Waarbij dan ook meteen de klaver grotendeels zal verkleinen.
 
Aanwezig: Paul Gerhards, Simone Keijzer, Marion Buitenwerf en Ilse Kaldenbach.

zaaigoed januari 2018